poniedziałek, 19 września 2011

Rodzaje win gronowych

Wina gronowe, są to wina powstałe z owoców winogron. Wina te dzielimy na podstawowe grupy:


WINO GRONOWE ZWYKŁE – powstaje w wyniku fermentacji alkoholowej winogron. Wino czerwone – powstaje z rozgniecionych owoce ze skórką. Wino białe i różowe – powstaje z wyciśniętego soku z miąższu. Wina te zawierają 9-18% alkoholu (w Polsce), za granicą dochodzi do 23%.

WINO WZMOCNIONE (fortified) – występują najczęściej na Płw. Pirenejskim, w krajach Morza śródziemnego i Egejskiego, np. Włochy, Grecja, Cypr. Wino wzmocnione powstaje w wyniku dodania spirytusu winnego. Zawierają 15-23% alkoholu. Produkcja polega na przerywaniu fermentacji dla zachowania słodyczy i alkoholizowanie wina lub dodaje się świeży sok z owoców. Ta ich produkcja różni się od win zwykłych. Wina wzmocnione deserowe półsłodkie poddawane są podgrzewaniu w czasie fermentacji. Uzyskują wtedy mocniejszy smak, alkohol, zapach.

WINO MUSUJĄCE (sparkling wine, vin mousseux, spumante) – powstaje z gotowych wino-materiałów, podaje się je drugi raz fermentacji już w butelkach, zamykanych, które wytrzymują ciśnienie do 8 atmosfer (tzw. methode champenoise) lub w ciśnieniowych zamkniętych pojemnikach (ta metoda jest dużo tańsza). Wina musujące zawierają 9-14% alkoholu. Dobrze się pieni ponieważ posiadają dużo CO2. Większość cocktaili na bazie wina musującego to aperitify. Oceniając wino zwracamy uwagę na bąbelki i smak. Im większa butelka tym lepsze wino. Wytrawne używa się do cocktailii aperitifu. Po posiłku poleca się półwytrawne.

CHAMPAGNE – (czyt. szampan) to najszlachetniejsze wino musujące z regionu Champagne we Francji. Otrzymywany metodą champenoise. Wynalazcą jest Dom Perignon w XVIIw.  17.XII.1908 r. zawarto Dekret francuski , który zawiera przepisy dotyczące wina i mówi, że wina z innych części niż Szampania nie mogą nosić tejże nazwy. Proces produkcji jest bardzo skomplikowany, ale równie ciekawy i fascynujący. Opiszę go w innym razem.


WINO GAZOWANE (carbonated wine, vin gazeux) – są sztucznie nasycane CO2. Wina te są niskiej jakości. Brakuje im jednolitego smaku.
 
WINO GRONOWE AROMATYZOWANE – są to wina z dodatkiem nieszkodliwych dodatków ziołowo-korzennych.

2 komentarze: